Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2017. Július 26. 19:34, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Búcsút vettek a manchesteri robbantás legfiatalabb áldozatától

Búcsút vettek a manchesteri robbantás legfiatalabb áldozatától

Végső búcsút vettek szerdán a májusi manchesteri öngyilkos merénylet legfiatalabb áldozatától.

A merényletet május 22-én, Ariana Grande amerikai énekesnő popkoncertje után követte el az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában a 22 éves Salman Abedi, aki nagy erejű pokolgépet robbantott fel az előadásról távozó tömeg közepén.

A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesülést.

A halálos áldozatok között hét gyermek volt. A legfiatalabbat, egy nyolcéves kislányt, Saffie Roussost szerdán helyezték végső nyugalomra, utolsóként a 22 áldozat közül.

A búcsúszertartást a manchesteri székesegyházban tartották több ezer ember jelenlétében. A ceremónián ott volt Andy Burnham, Manchester polgármestere és Ian Hopkins, a manchesteri rendőrség főparancsnoka.

A kislány koporsóját rózsák borították, és a jelenlévők közül sokan rózsaszínű öltözetben voltak, mert ez volt Saffie Roussos kedvenc színe.

A merényletben Saffie édesanyja is súlyosan megsebesült; őt egy ideig mesterséges kómában tartották, és jelenleg is kórházi kezelésekre szorul, de jelen volt a szerdai búcsúszertartáson, férjével és két másik gyermekével együtt.

A robbantásban könnyebben megsérült Saffie Roussos nővére is.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A manchesteri merénylet után a brit hatóságok néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorellenes készültséget. A kritikus riasztási szint elrendelése lehetővé tette, hogy a kiemelt védettségű helyszíneken járőröző rendőri egységeket fegyveres katonai alakulatokkal egészítsék ki. A legmagasabb készültségi fokozat hatályának idején hozzávetőleg ezer katona segítette a rendőri járőrözést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben