Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 10. 07:28, csütörtök | Belföld
Forrás: Orientpress.hu

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei

Igazságosabb lesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak megoszlása, arányosabb lesz a teherviselés - mondta Bognár Lajos az élelmiszer termékpálya szereplőinek.

A helyettes államtitkár az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak új szabályozásáról tájékoztatta az érintetteket.

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei, így az őstermelők is jobban járnak - írja sajtóközleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. A többi között alacsonyabbak lesznek a húsvizsgálat, az állatszállítás, az állatjelölés díjai, valamint egyes minősítő vizsgálatok és az engedélyeztetés költségei.

Az új szabályozás célkitűzése, hogy a költségekből azok a piaci szereplők is részt vállaljanak, akik jelenleg is hatósági felügyelet alatt állnak, de nem fizetnek érte; ezzel egy időben pedig a teherviselésben túlzottan érintett ágazatok költségei csökkenjenek. A túlterhelt ágazatokra is vonatkozó, új felügyeleti díj befizetését jelentősen kompenzálja, hogy az általuk eddig fizetett díjak nagyban csökkennek.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésének alapvető célja még, hogy az élelmiszerlánc egyes szektorainak bevételéhez igazítsák az adott szektorra kiszabott, fizetendő díjtételeket. Mivel az igazgatási szolgáltatási díjak meglévő rendszere nem alkalmas erre, ezért a szaktárca egy általánosan fizetendő, bevétel alapon számolt felügyeleti díjat állapított meg. A díjak jogszabályi hátterének átalakításával a rendszer átláthatóbbá válik.

Az új díjtétel rendelet már a jövő év elején megjelenik - így az élelmiszerlánc piaci szereplői meg tudják tervezni a jövő évi költségeiket -, de a csökkentett díjtételek csak 2012. július 1-el lépnek hatályba, mivel az élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletét július 31-ig kell befizetni.

OrientPress Hírügynökség, kormany.hu
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket