Városlista
2024. szeptember 16, hétfő - Edit

Hírek

2012. Március 12. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Fico nyerte a szlovák parlamenti választást, bejutott a Most-Híd

Fico nyerte a szlovák parlamenti választást, bejutott a Most-Híd

A szlovák választók közel 60 százaléka adta le voksát az induló pártok valamelyikére.

A szavazatok 94,84 százalékos összesítése alapján a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt elsöprő győzelmet aratott. A szavazatok 44,85 százalékát szerezték meg Ficoék, így a 150 fős szlovák parlamentben 84 mandátumot kapnak.

Ez az eredmény Robert Fico számára az egypárti kormányzást is lehetővé teszi, de ennek a forgatókönyvnek a megvalósítását Smer elnöke a választások előtt többször is elutasította. A szavazatok összesítése alapján az újonnan felálló szlovák parlamentbe 6 párt jutott be.

A Smer-SD után a legjobb eredményt a szavazatok 8,76 százalékát megszerző Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el, így 16 mandátumot szerzett a parlamentbe.

A harmadika a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) listáján a törvényhozásba bejutott, Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt végzett a voksok 8,46 százalékával, ez számukra 16 képviselői széket jelent.

5,79 százalékot szerezve beküzdötte még magát a parlamentbe a Szlovák Kereszténydemokrata Unió, ők így 11 mandátumhoz jutnak.

A választói szavazatok 5,56 százalékát és ezzel 10 mandátumot szerezve bejutott a törvényhozásba a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) párt.

A szlovákiai magyarok voksaiért versengő két párt közül csak az egyik, a Bugár Béla vezette Most-Híd tudta átlépni a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Most-Híd 6,94 százaléknyi szavazattal 13 parlamenti mandátumhoz jutott.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 15. 09:00, vasárnap | Külföld

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a heves esőzések és áradások miatt

Romániában öt ember meghalt, több százat evakuálni kellett a szombatra virradóra bekövetkezett heves esőzések és áradások miatt. A legtöbb kárt Galac megyéből jelentették.

2024. Szeptember 14. 08:44, szombat | Külföld

A nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

Az Ukrajna rendelkezésére bocsátott nyugati fegyverek oroszországi bevetése is témája Joe Biden és Keir Starmer washingtoni tárgyalásainak

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elutasította a kínai-brazil béketervet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök destruktívnak nevezte és elutasította a kínai-brazil béketervet, mivel szerinte az nem több egy politikai nyilatkozatnál, amelyet ráadásul nem egyeztettek Ukrajnával.

2024. Szeptember 12. 19:48, csütörtök | Külföld

Putyin: a nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené a háborúban

nyugati nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Oroszország elleni bevetése a NATO-országok közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai harci cselekményekben