Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2021. Augusztus 14. 15:05, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Máthé Zoltán

Látványos fényfestés díszíti a Budavári Palotát

Látványos fényfestés díszíti a Budavári Palotát

Minden este fél 9 és éjfél között a Budavári Palota Duna felőli oldalán egyedülálló fényfestés látható, amely az újjászületett Szent István-termet hirdeti augusztus 29-ig.

A Budavári Palota eredeti formájában helyreállított épületrészében, a déli összekötő szárnyban újraalkotott díszes szoba augusztus 20-án nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, akik az első napokban ingyenesen nézhetik meg a helyiséget. Országszerte öt városban egyedi installációk is felhívják a figyelmet az újjászületett teremre - közölte a Várkapitányság az MTI-vel.

A legendás történelmi helyiség remekműveinek motívumaiból több száz apró részletet felhasználva egyedi, vetített mintázat díszíti a Budavári Palota keleti homlokzatát. Szent István mellett kirajzolódik IV. Béla király és Árpád-házi Szent Erzsébet alakja is, mindhármukról látható alkotás a teremben. A fényfestés augusztus 29-ig minden este fél 9 és éjfél között ékesíti a Várhegy tetejét.

A Budavári Palotanegyedben, Keszthelyen, Székesfehérváron, Veszprémben és Visegrádon pedig a kiterjesztett valóság segítségével lehet bepillantást nyerni az újjáépített történelmi terem szépségébe. A Szent István-terem motívumaival díszített szabadtéri installációk célja, hogy a rajtuk található QR-kód beolvasása után az érdeklődők betekinthessenek a lenyűgöző helyiség részletgazdag világába, többek között megnézhetik az ország legnagyobb Zsolnay-kandallójának díszes csempéit, a szenteket és királyokat ábrázoló festményeket, valamint a fából készült, faragott mennyezetet.

Az óriási érdeklődésnek köszönhetően egy hétvége alatt betelt az összes előregisztrációs hely az újjászületett Szent István-terembe, amely augusztus 20-tól a hónap végéig előzetes foglalás nélkül is megtekinthető ingyenesen. A naponta 10 órától negyed óránként induló vezetett látogatásokra - érkezési sorrend szerint - a helyszínen is be lehet csatlakozni korlátozott számban.

A szeptember 1-től induló bővített, 1 órás tárlatvezetésekre már lehet jegyet venni a https://szentistvanterem.hu oldalon. Ezek árából az I. kerületiek 50 százalékos kedvezményre jogosultak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket