Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2011. November 13. 15:14, vasárnap | Külföld
Forrás: Orientpress.hu

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Megalakult az átmeneti kormány Görögországban

Görögországban pénteken tette le az esküt a pártonkívüli Lukasz Papademosz az Európai Központi Bank korábbi alelnöke által vezetett válságkezelő kormány.

Mandátuma az október 26-án elfogadott válságterv végrehajtására szól, ezért cserébe Görögország hozzájutna az euróövezet 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagjához.

Görögországban a demokrácia 1974-es visszaállítása óta először kerültek be a kormányba a szélsőjobboldal képviselői. Evangelosz Venizelosz maradt az új görög kormány pénzügyminisztere. Az átmeneti kormányt Lukasz Papadémosz vezeti, egyaránt tartalmaz minisztereket a két legnagyobb pártból, az eddigi kormányzó szocialistáktól, illetve az eddigi ellenzéki Új Demokrácia pártból.A szakértői kormány munkája 120 vagy 150 napig is eltarthat - jelentette ki Théodorosz Pangalosz, aki a kormányváltás ellenére megőrizte miniszterelnök-helyettesi posztját. A jövő év első negyedében kell a kabinetnek előkészítenie az előre hozott választásokat, s annak lebonyolításáig biztosan hivatalban marad. A nemzeti egységkormányban 17 miniszter van, akik közül 14 szocialista párti, kettő konzervatív, egy pedig szélsőjobboldali.

A görögök eközben mintegy ötmilliárd eurónyi megtakarítást vontak ki az elmúlt egy hét alatt a bankokból a mélyülő politikai válság és az euróövezeti kilépés miatt. Ez a lakosság összes megtakarításának 3 százaléka.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.